115

Solceller om vinteren og i ellers dårlig vær – fungerer det?

Kulde, snø, mørke, regn, overskyet vær og midnattssol – her kan du se hvor godt solcellepanelene fungerer i Norge.

av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

23. august 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220823114304811.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220823114304811.jpg?maxwidth=900
0

Norge har et godt, egnet klima for å utvinne energi fra solcellepaneler, her kan du se hvorfor.

Overskyet vær

Selve lyset aktiverer solcellene, ikke solstrålene. Derfor produserer solcellene strøm også i overskyet vær, men hvor effektiv strømproduksjonen vil være kommer an på hva slags solcellepaneler du har.

Regnvær

Vann minsker ikke effekten på solcellene, derfor gjør det ikke noe om det regner. I tillegg vil solcellepanelene få seg en gratis dusj på regnværsdager, slik at svevestøv og annen skit blir vasket bort.

Kulde, snø og mørke

Solceller er mer effektive på dager med lav temperatur, fordi spenningen i panelene påvirkes av temperaturen, og jo kaldere det blir, jo mer øker spenningen. Eksempelvis øker effekten med 0,3 % for hver kuldegrad i silisiumbaserte solceller.

Best ytelse gir solcellene ved -5 °C, og de tåler godt temperaturer under -50 °C.

November–februar er det mørkt i Norge og derfor lite å få fra et solcelleanlegg. Men når sola – og lyset – kommer tilbake i februar vil kulden øke effektiviteten til solcellene. I tillegg gjør snøen at lyset reflekteres slik at solcellene mottar mer lys og energi. Derfor gir faktisk kalde vinterdager med snø mer solcelleenergi enn varme sommerdager.

Les også: Solceller som ser bra ut

Norge og de andre landene i Norden har høyere årlig innstråling enn enkelte steder i Sør-Europa, da høye temperaturer reduserer effekten. I tillegg er det ofte mye svevestøv og partikler i luften i Sør-Europa som også reduserer innstrålingen. Så det vi taper av innstråling i de mørkeste månedene her oppe i nord, kan vi ta igjen på sommerhalvåret med de lange, lyse dagene.

Hvis lyset stenges ute av snø, reduseres mengden energi som produseres – et ganske tynt lag med snø på solcellepanelene kan forårsake at det nesten ikke produseres strøm. Derfor er det viktig at du børster eller måker bort snøen.

Blir stadig bedre

Det har vært stor satsing på solceller i mange år, og det har skjedd mye. Blant annet blir det utviklet tosidige solceller som samler lys på begge sider, noe som egner seg over et snødekke med mye refleksjon. Disse solcellene kan yte over 30 % mer enn tradisjonelle solceller.

Solceller er altså godt egnet i klimaet vårt, og effekten blir stadig bedre.


Solceller som ser bra ut
2296
Falseb-0
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også